Monsterbomen – Stenen lantaarn

Hier is een nogal indrukwekkende Siberische iep met meerdere bomen. Ik tel 31 koffers.

Vandaag hebben we wat monster en minder dan monster penjing van een site genaamd LingNan PenJing. Penjing is bonsai die veel voorkomt in China en Zuidoost-Azië (vooral in Vietnam, waar bonsai overal is). Het is lang niet zo populair in Noord-Amerika en een groot deel van het Westen, waar de meeste bonsai worden beïnvloed door de Japanse traditie. Toch is het beste van penjing spectaculair, hoewel het misschien even wennen is.


Voor het geval je denkt dat we overdrijven als we monster Penjing zeggen.


Nog steeds een penjing, maar een beetje dichter bij de stijl met Japanse invloeden.


Dit type dienblad komt veel voor in dichte bossen en andere landschapsbeplantingen. Overigens zijn er geen afvoergaten. Dit levert geen afvoerprobleem op als u weet wat u doet.


Dit type boom-rotscombinatie komt vrij veel voor in penjing. Kleine menselijke en andere beeldjes komen ook veel voor in penjing. Deze werkt tot in de perfectie door direct de illusie van grootte en ruimte te creëren.


Als dit in Japan was, denk ik dat het in aanmerking zou kunnen komen als bunjin (hoewel de kofferbak een beetje zwaar is). In China worden ze Literati (Wenjen) genoemd. Deze term komt uit de kalligrafie en gaat in ieder geval terug tot Han Shan en de oude Cold Mountain-meesters.


Nog een ‘monster’-opname van LingNan PenJing

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Hv66bonsai
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart